Prvi zagorski Porin, otkako postoji ta diskografska nagrada, u Hrvatsko zagorje donio je upravo – Kvartet Gubec! Bilo je to 2007., samo tri godine nakon što su se Gupci osnovali. Nagradu su dobili za najbolji album folklorne glazbe ‘Ak sem ti srčeko ranil‘.

Prvi čestitao Arsen Dedić

Bila je to velika čast i veliki uspjeh. Nažalost, malo popraćen čak i u lokalnim medijima. Prvi zagorski Porin ikada nitko nije znao, ili htio, iskoristiti za promociju Zagorja. Mogli su se tada uspjehom zagorske popevke ‘kititi’ lokalni političari, turistički radnici. Mahati Porinom i popevkom na sva zvona, pa se barem tako odužiti Gupcima. Ali, nisu.

– Niko me od javnih osoba iz Zagorja nije čak ni nazval ni čestital. Ni za drugi Porin me niko nije zval osim Arsena Dedića – prisjeća se potvrde uspjeha i kvalitete Rajko Suhodolčan.

Dizanje popevke iz prašine

Suhodolčan je žarko želio da se zagorska glazba prikaže u drugačijem stilu nego je to bilo uobičajeno. Počeo je raditi s višeglasnim vokalnim sastavima, Oktetom Kaj iz Huma na Sutli i ženskim vokalnim ansamblom Fiola iz Gornje Stubice. Želio je pokazati da su Zagorci dorasli stvarati kvalitetnu glazbu. Nekako u isto vrijeme upoznao je glumce Adama Končića i Vida Baloga, koji su puno radili na tome da se kajkavski digne iz prašine. Družili su se, priključio im se i Adalbert Turner Juci i 2004. osnovali su vokalni Kvartet Gubec. Cilj im je bio da popevkice dignu na razinu koju i zaslužuju.

Prva postava Kvarteta Gubec: Rajko Suhodolčan, Adalbert Turner Juci, Adam Končić i Vid Balog

– Prva popevka koja mi je na leta bila pri srcu, a dobil sam i prijedloge nekih dragih pajdaša da bi tu pjesmu trebalo nanovo obraditi, bila je stara sentimentalna pjesma iz 60-ih, ‘Spoved’, poznatija kao ‘Ak sem ti srčeko ranil’. Snimili smo je u prosincu 2004. i postala je najveći hit u Hrvatskoj tih godina – prisjeća se Suhodolčan.

Publika ih je počela obožavati. Zagorska popevka postaje hit i izvan kajkavskog govornog područja. Počeli su nastupati diljem Hrvatske, ali i zvan granica. Uspjeh ih je doveo i do Gruda u Hercegovini gdje se zbilja rijetko izvodi kajkavska popevka. Popevaju u Rijeci, Dubrovniku, na dodjeli Zelenog i Plavog cvijeta turizma u Cavtatu, na Festivalu klapa u Omišu, Melodijama Podravine i podravlja u Pitomači, festivalu Zlatne žice Slavonije u Požegi, Kastafskom kulturnom letu, Zagrebfestu… Popevku pjevaju i dalmatinske klape. Na koncertima klape Intrade, primjerice, ‘Pod brajde’ se pjeva pod obavezno. Publika ju pjeva iz dubine duše.

Četiri albuma, četiri Porina!

Godine su prolazile, snimali su nove albume. Nakon prvoga, još tri: Oko jene hižeGupci vu Lisinskom s Tamburaškim orkestrom HRT-a i Pozdrav Zagorju. I za ta su tri albuma dobili Porina! ‘Oko jene hiže’ bio je najbolji album folklorne glazbe 2010. Treći, ‘Gupci vu Lisinskom’, nagrađen je Porinom 2012. za najbolju folklornu skladbu, ‘Pod brajde’. Četiri godine kasnije za album ‘Pozdrav Zagorju’ u Splitu odnose još jednog Porina, ovaj put za najbolji album tamburaške glazbe.

Danas Kvartet Gubec čine Vinko Ančić, Rajko Suhodolčan, Željko Grozaj i Robert Mikša  (Photo: Borna Filić/PIXSELL)

Danas slave 15 velikih godina. Kroz godine su se mijenjali i pjevači. Oni prvi, Končić, Balog i Turner, zbog velikih obveza u svojim matičnim kazalištima, više nisu mogli pratiti tempo potražnje. Danas Kvartet Gubec čine prvi tenor Vinko Ančić iz zbora kazališta Komedija, bariton Željko Grozaj, solist sastava Fakini, bas-bariton Robert Mikša i drugi tenor Rajko Suhodolčan.

Ni Zagorje malo

Upravo pred veliko slavlje doista velike obljetnice, 6. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, na 54. Festivalu kajkavskih popevki otpopevali su Ni Zagorje malo. Popevku koja je dobila najveći pljesak publike u dvorani. Za popevku je već snimljen i spot, a mnogi joj prognoziraju veliki uspjeh. Tko zna, možda se Gupcima smiješi još jedan Porin.

Karte za koncert ’15 leta Gubec kvarteta’ su u slobodnoj prodaji na blagajni Lisinskog. Na koncertu će ih pratiti njihov stalni tamburaški orkestar pod vodstvom Darka Berovića. Gosti koncerta su doajen kajkavske glazbe Ivica Pepelko i sopranistica Barbara Suhodolčan.

... Nazad